ERICA, Hotel Café Restaurant Bowling

Gemeenschapshuis ERICA werd in 1935  "Hotel-Café-Restaurant Erica" met dhr. Louis van Doorn als Uitbater. 

Hier beneden is een ansichtfoto van Restaurant Erica gemaakt tijdens de mobilisatie in 1939. Onder in de kelder stonden toen de communicatie apparaten. Zoals je ziet zijn de namen op het pand tijdelijk verwijderd, 

Groet Jannie Van Gemert van Eenbergen. 

Bronvermelding: dhr. Henny van Gemert Glas in Lood en Glashandel Zeelandsedijk 47 5453RJ Langenboom.

Hotel-Café-Restaurant Erica 1940.

Louis van Doorn was eerst de Uitbater van Keyzers Bazar in Mill.

Moord op dhr. Louis van Dooren, de toenmalige uitbater in 1954. Hier beneden een krantenbericht. 

Moord in Hotel Erica: Bron: BHIC. 

Het lijkt zo’n mooi, idyllisch plekje in Sint Hubert. Maar het voormalige hotel Erica is het toneel geweest van een bloedige moord. Midden in de nacht van 21 november 1954 wordt de schedel van hotelhouder dhr. Louis van Doorn met een hamer ingeslagen. Hij overleeft die klap niet: hij sterft in het Canisiusziekenhuis in Nijmegen. Al snel worden de drie daders van deze brute moord aangehouden. Een van hen behoort tot de familie die het hotel aan Van Dooren heeft verpacht, maar desondanks het pand blijft opeisen. De kwestie sleept al jarenlang en heeft al eerder geleid tot bloedige vechtpartijen. Maar dit keer loopt de knokpartij volledig uit de hand.Die noodlottige nacht komen de drie mannen, van wie er twee hun echtgenote bij zich hebben, in een grijze Volkswagen terug van een feestje in Nijmegen. Ze rijden langs Hotel Erica en besluiten de kwestie opnieuw aan te kaarten. Als niet direct wordt opengedaan – het is inmiddels twee uur ’s nachts – slaan ze een paar ruiten van het hotel in. Bij binnenkomst eisen ze op een luidruchtige manier bier. Kastelein Van Dooren is gewapend met een hamer naar beneden gekomen. Bij de vechtpartij die volgt, wordt Van Dooren met zijn eigen hamer van het leven beroofd. Sint Hubert is geschokt. Maar de gruwelijke gebeurtenis heeft blijkbaar ook iets anders losgemaakt. Want Hotel Erica wordt al binnen een half jaar na de moord verbouwd tot gemeenschapshuis en jeugdcentrum. Bij de opening in mei 1955 refereert pastoor E. Rath vluchtig aan de “eigenaardige samenloop van omstandigheden die allen hier nu samen heeft gebracht”. Dokter H. Gunneweg is iets explicieter. Hij brengt in zijn toespraak "het tragisch gebeuren van 21 november" in herinnering: “toen werd nog niet beseft welke draagwijdte het overlijden van de heer Van Dooren zou hebben. Maar reeds spoedig daarna begonnen de besprekingen met de eigenaar, de heer Kremers, en het gemeentebestuur”.

Zo geeft de dokter een positieve draai aan de gebeurtenissen. Want de dood van de kastelein lijkt er direct toe geleid te hebben dat de jeugd van Sint Hubert en Mill een eigen plekje krijgt en dat een groep gidsen en kabouters een onderkomen vindt in dit voormalige hotel met zijn bloedig verleden.

Hier beneden op de foto een Feestje van de Harmonie St. Willibordus in 1957 in Hotel Restaurant "Erica". Op de foto hier beneden kwam in 1958 de Personeelcantine van de Welvac.

Hier beneden een krantenartikel over De Stichting "WELVAC", die in Erica werd gevestigd in 1958. Dhr. Piet van de Loo was mede Oprichter van de "WELVAC". Omdat er in het Pand Erica van de Werkplaats voor Minder-Valide mensen een Personeelscantine van de Welvac voor de hele Regio was kon later weer het Restaurant van Erica opgestart worden. ( zie foto hier boven ).

 

Hier beneden een foto van Erica toen de glijbaan er nog stond voor de minder validen werkplaats.

Bronvermelding: mevr. Jannie van Gemert-VanEenbergen.

 

Bronvermelding: het B.H.I.C.

Bronvermelding: het B.H.I.C.

Hier beneden een foto met de toenmalige Directie van Restaurant-Bowling-Zalen ERICA, de familie Jan van Eenbergen. De familie van Eenbergen ( van de Millse Bouwonderneming Van Eenbergen ) is na de Welvac begonnen met de nieuwe opzet van Restaurant Erica. De Familie Dol uit Uden nam het Bedrijf ERICA over van de familie van Eenbergen. In 1992 werd door de familie Johan Peterse, uit het plaatsje Nieuwe Niedorp uit Noord-Holland, het Restaurant Erica overgenomen. In 2007 nam de Familie Peterse, waaronder Vader Johan, Moeder Anja, zoon John en dochter Sanne ook nog het Bowlingcentrum over, zodat het hele bedrijf ERICA door de familie Peterse wordt geexploiteerd. ( Later nam de familie Peterse ook nog een Horecabedrijf uit Haps over ).

Beneden op de foto Dhr. Ad van Eenbergen, zijn moeder Mevr. Annie van Eenbergen en dochter Jannie van Eenbergen met de Shires-Paarden van Heineken voor hun bedrijf.

Bronvermelding: mevr. Jannie Van Gemert van Eenbergen.

 

Hier beneden een foto van de Opening van BowlingCentrum "Erica" met mevr. Annie van Eenbergen.

Bronvermelding: mevr. Jannie Van Gemert van Eenbergen.

Bronvermelding Foto: Mevr. Anja Peterse van Restaurant-Zaal-Bowling Erica.

Bronvermelding Foto: Mevr. Anja Peterse van Restaurant-Zaal-Bowling Erica.

Bronvermelding Foto: Mevr. Anja Peterse van Restaurant-Zaal-Bowling Erica.

Bronvermelding Foto: Mevr. Anja Peterse van Restaurant-Zaal-Bowling Erica.

Restaurant en Bowlingcentrum Erica: 

 

 Nu: Restaurant Zaal Bowling van de Fam. Johan Peterse.

 

Op de foto hier beneden staat Dhr. John Peterse van Erica met zijn onderscheidingen; hij is nu een bekende topatleet.  

Bronvermelding Foto: Dhr. Ed van Alem van de Gelderlander.

Hier beneden dhr. John Peterse met zijn Vader en Moeder en Trainer toen hij in 2008 Europees kampien werd bij de Paralympics op de 800 meter.

Bronvermelding: De Koerier.

Door onze redactie:

ST. HUBERT –  De St. Hubertse G-atleet John Peterse heeft al een hoop nationale en internationale titels op zijn naam staan. Recent is hier de Europese titel op de 800 meter bijgekomen. Op het EK in Manchester bleef hij in een tijd van 2:01,07 zijn tegenstanders voor. Het was een druk Europees Kampioenschap voor John. Hij liep niet alleen mee op de 800 en de 1500 meter, maar verscheen ook aan de start van de 4 x 400 meter estafette. Het toernooi begon met de 1500 meter. ,,In de finale dacht ik 4:12 of 4:13 te lopen, maar het werd 4:09, 25  en dan is vijf seconden sneller dan mijn vorige tijd,” aldus de trotse atleet. ,,Deze tijd was echt verrassend.” Een dag later stonden de series van de 800 meter op het programma. ,,In de eerste serie liep ik wel langzaam, maar de tweede serie was snel en werd ik eerste van deze serie. De finale werd op zondag gelopen. Samen met een atleet uit de Oekraïne liep ik arm aan arm. De laatste honderd meter ben ik gaan sprinten en toen ik zeventig tot tachtig meter voor de finish was wist ik al dat ik de winnaar was geworden.” Drie kwartier na deze spannende race was de start van de estafette. Deelname van het nationale G-team hing af van John. Als hij nog voldoende kracht had, zou het team aan de start verschijnen. Toen John werd gevraagd of hij kon lopen, werd dit met ja bevestigd. ,,Een kampioen heeft nooit pijn,” aldus John. Met het team is er een nieuw Nederlands record gelopen. Dus naast een persoonlijk record op de 1500 meter en een gouden plak op de 800 meter, sleepte de atleet ook het Nederlands record op de estafette in de wacht. Het Nederlandse team, bestaande uit vier jongens en twee meisjes, kan terugkijken op een geslaagd toernooi. Er werd maar liefst vier keer goud behaald en een keer brons. Voor John liggen er op hardloopgebied nog voldoende uitdagingen en zit hij nog steeds niet aan zijn plafond. Zijn loopprestaties blijven verbeteren en hij kruipt steeds dichter naar het Nederlands record op de 1500 meter. Vijf tot zes keer per week trainen werkt zijn vruchten af. ,,En ik heb er nog steeds lol in.” 

 Bronvermelding: Brabant-T.V. in 2006.

Hier beneden een krantenartikel over Down's Upside van dhr. John Peterse en mevr. Sanne Peterse, die ook in www.ontdekmill.nl zitting heeft.

Bronvermelding: Facebook 2012.

Copyright Studio Domeinzicht ©