Kasteel Aldendriel, Mill.
Hier beneden een Oude Ansichtkaart van Kasteel Aldendriel uit 1905, waar in die tijd nog op de voorkant van een Ansichtkaart geschreven werd.
Bronvermelding: dhr. Hub. Verstraaten.
Bronvermelding: Geschiedenis van Kasteel Aldendriel uit de Kastelengids van Noord-Brabant.
Hier beneden de Gevelsteen van KasteelAldendriel anno 1975.
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed".
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed".
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed".
Hier beneden het Wapenschild van Kasteel Aldendriel.
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed".
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed".
Hier beneden 2 Pagina's van het bovenstaande Boek.
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed"..
Hier beneden een Pagina uit het Boek van dhr. Jan Bouman Nederlandse Monumenten in Beeld.
Bronvermelding: dhr. Cees Koedood.
Hier beneden pagina 9 uit het 40 jarig Jubileumboek van De Ronde Tafel Land van Cuijk in 2015.
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem.
Binnenplaats Kasteel Aldendriel met de Familie Hermanussen voor hun Boerderij van Kasteel Aldendriel.
In 1903 kocht Burgemeester Verstraaten ( eerst alleen en later met de familie Hermanussen ) Kasteel Aldendriel met de grond er omheen, maar moest wel de Bomen laten staan, want die waren nodig voor reparaties aan het Kasteel in Well wat bij Kasteel Aldendriel hoorde.
Bronvermelding: Boek van de familie Verstraaten Mill en Beuningen.
Hier beneden enkele emailwisselingen tussen de heren Maarten Hermanussen uit Delden en Henk van de Weem uit Wijchen met enkele bijzonderheden van de familie Hermanussen op Kasteel Aldendriel.
Waarde Hub, Bijgaand het verhaal van Maarten Hermanussen uit Delden. De tweede foto is duidelijk Grada, Drieka en Janome met in hun midden Toon Hofmans, de priesterzoon Norbertijn van de burgemeester. Toen hij benoemd werd in 1958 was er niet meteen een woning beschikbaar en deed wethouder Coos van den Hof hem maar zolang in de kost op het kasteel Aldendriel, bij de oom & tantes van zijn vrouw. Zat-ie-voorlopig-goed-opgeborgen-en-onder-controle !! Groeten, Henk van de Weem.
From: Maarten Hermanussen To: henk van de Weem Sent: Sunday, February 08, 2004 6:08 PM Subject: oudoom Jan Hermanussen en oudtantes Grada en Hendrika Hermanussen Hoi Henk, Ik kwam op www.geheugenvannederland.nl nog een mooie oude foto tegen van kasteel Aldendriel met daarop waarschijnlijk enkele Hermanussens. Van 1903 tot 1963 hebben ze deze verwaarloosde buitenplaats als boerderij in gebruik gehad. Het betreft hier mijn oudtantes Grada en Hendrika en oudoom Jan Hermanussen. Dit weet ik echter niet geheel zeker. Van deze generatie (en die erna) is helaas ook niemand meer in leven. Ik heb ter vergelijking nog een latere foto (1964) van het drietal met een geestelijke meegestuurd. Weet jij nog een stokoud iemand in het Millse die mijn vermoeden kan bevestigen ? Met vriendelijke groet, Maarten Hermanussen
Mevr. Grada Hermanussen van de Boerderij van Kasteel Aldendriel.
Hier beneden De Buurtschap Aldendriel die in 1977 de Bekende Millse ZESKAMP won.
Hier beneden een foto van het 50-jarig Huwelijk van Dhr. en mevr. Leo en Mia Hermanussen met hun kinderen en kleinkinderen aan de Molenkuilweg 15 in augustus 2014.
Bronvermelding: Facebook van mevr. Jade Van Huisseling.
Bronvermelding: Facebook van mevr. Jade Van Huisseling.
Bronvermelding: Facebook van mevr. Jade Van Huisseling.
Kasteel Aldendriel in 1743 getekend door Dhr. de Beyer.
De Koerier 29 Januari 1986. Bronvermelding: Vrienden van Myllesheem, Henk van de Weem; Foto Hans Hermsen.
Minister President Lubbers met zijn vrouw aan de wandel in Mill bij Kasteel Aldendriel op 29 januari 1986.
Hier beneden Kasteel Aldendriel in 1938.
Hier beneden mevr.Grada Hermanussen, Dhr. Harrie Hofmans, mevr. Drieka Hermanussen en Dhr. Hermanussen in 1964.
De bekende Millse Kunstenaar dhr. Manus Evers leefde vanaf 1948 als Beeldhouder en Kunstschilder op Kasteel Aldendriel.
Hier beneden de Koopakte van Kasteel Aldendriel uit 1930.
Hier beneden een artikel uit de Gelderlander over de familie van drs. J. Van Oudenaarde, die het totaal vervallen Kasteel Aldendriel in 1960 kocht en gelukkig het Kasteel o.a. door Monumentenzorg liet opknappen.
Met Arnie wordt bedoeld dhr. Reinout Oerlemans, de kleinzoon van Drs. J. van Oudenaarde, die o.a. bekend werd door zijn format "Goede Tijden Slechte Tijden". Reinout was de Zoon van Jochem Oerlemans en Marijke van Oudenaarde. Onder aan deze pagina staat nog meer in info en krantenartikelen.
Elk jaar kwam de Millse Carnavalsvereniging "De Wielwaajers" op visite bij Kasteel Aldendriel bij dhr. en mevr. Van Oudenaarde. Geheel rechts staat drs. J. van Oudenaarde, de Opa van de bekende Reinout Oerlemans ( Arnie ! van het bekende T.V. programma de Soapserie "Goede Tijden, Slechte Tijden") en de Kasteelheer van Kasteel Aldendriel in Mill. Reinout is op 10 juni 1971 geboren op Kasteel Aldendriel; Vader van Reinout is drs. Jochem Oerlemans, Tandarts en de moeder is mevr. Marijke van Oudenaarde, een dochter van dhr. en mevr. Van Oudenaarde-Leenders, de Kasteelheer en Mevrouw van Kasteel Aldendriel in Mill.
Foto: Ferry Vloet.
Hier beneden 2 foto's van een van de meest Bekende Nederlanders, dhr. Reinout Oerlemans ( Geboren op Kasteel Aldendriel op 10 Juni 1971 ) in 2014. Voor meer bijzonderheden kijk op Wikipedia o.a. Eyeworks.
In 2015 gaat dhr. Reinout Oerlemans in Amerika wonen nadat hij EYEWORKS.nl verkocht heeft. Hij verkoopt zijn nederlandse Kasteel voor 8 miljoen ( duurste Pand van Nederland in 2015 ) en voor 25 Miljoen heeft hij een nieuw Pand gekocht in Amerika. Daar zet hij EyeWorksUSA door.
Hier beneden een email van Mevr. Marijke Oerlemans van Oudenaarde, de moeder van dhr. Reinout Oerlemans over een boek wat ze wil gaan schrijven over haar ouders in Kasteel Aldendriel in Mill.
Hier beneden enkele bijzonderheden over de Artiest, dhr. Thijs Van Leer, die ook op Kasteel Aldendriel gewoond heeft.
Het VoetPaadje naar Kasteel Aldendriel in 1950.
Bronvermelding: PuroStyling van mevr. Ans Verwegen.
Aldendriel nu.
Bronvermelding: PuroStyling van mevr. Ans Verwegen.
Bronvermelding: PuroStyling van mevr. Ans Verwegen.
Bronvermelding: PuroStyling van mevr. Ans Verwegen.
Bronvermelding: PuroStyling van mevr. Ans Verwegen.
Bronvermelding: PuroStyling van mevr. Ans Verwegen.
Dhr. Henk van de Weem van de Vrienden van Myllesheem, gaf kort geleden nog presentaties en lezingen over Kasteel Aldendriel.
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem.
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem.
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem.
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem van de Vriendenkring van Myllesheem.
Datum: 22 juli 2012 01:27:39 GMT+02:00
Onderwerp: 6-102) Mill (nb): brief 7-8-1862 van J. Verstraaten - secretaris B &W van Mill - aan J.F. Barends in huize Land- en Zeezigt te Baarn - schrijft onder meer dat er 9 bouwhoeven in Mill zijn, behorende tot kroondomein, 2 bouwhoeven behorende aan F. van Lanschot te Den Bosch en 6 bouwhoeven behorende aan freule von Evers wonende te Well in Limburg. 1 stuk.
Huwelijksakte van Gerardus Hermanussen uit Linden en Wilhelmina Bijnen uit Aalst op 22 augustus 1922 in Mill.
Uittreksel uit het Kadaster van Kasteel Aldendriel in 1960.
Hier beneden een kaart van de aanwonenden rond Kasteel Aldendriel. Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem.
Hier beneden een Luchtfoto van Kasteel Aldendriel.
Beste PIETER en JANNEKE, voor jullie heb ik morgen in petto : familie VON STEPREADT, zoals die in Elsevier is weergegeven als beheerder van Kasteel Doddendaal bij Ewijk. Op de herinneringssteen van Aldendriel staat ODILIA van Stepraedt genoemd eind 18de eeuw. Ook Kasteel Hernen en zelfs Batenburg hebben met een bepaalde tak te maken. Echt iets voor Janneke om uit te zoeken, wat de connecties met Mill waren. “een keurig adellijk meisje” heet het artikel. Groeten, Henk van de Weem. .
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem.
Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem.
Bron: B.H.I.C. Grave.
Kasteel Aldendriel, Mill.
Aldendriel is gebouwd in de tweede helft van de 15e eeuw en is eeuwenlang bewoond geweest door de familie Van der Voort, waarschijnlijk afkomstig van het kasteeltje De Voort uit Groeningen. Daarna kwam het slot in handen van de heren Van Well, die het gebruikten als jachtslot en zomerverblijf. In de loop der tijd is het in verschillende handen overgegaan, allemaal adellijke personen en families. In 1903 raakte Aldendriel zijn adellijke bewoning kwijt. De toenmalige eigenaar, de Franse Baron de Schloisnigh, verkocht het kasteel aan de familie Verstraaten, die eeuwenlang de rentmeesters van het kasteel en zijn bezittingen had geleverd. Van het oorspronkelijke gebouwcomplex is niet veel meer over. Het kasteel is in de loop der eeuwen diverse keren verbouwd. De bijgebouwen waren oorspronkelijk in een oudere vakwerkconstructie opgetrokken. Pas later zijn de huidige bakstenen gebouwen verrezen.Tussen 1648 en 1744 stelde de toenmalige eigenaar van Aldendriel een deel van het kasteel beschikbaar aan de dorpelingen voor de misviering. In 1744 kreeg de Millse bevolking toestemming om een schuurkerk te bouwen. Dat was het einde van kerk-kasteel Aldendriel.In 1765 liet de toenmalige eigenaar graaf Van der Pas een complete renovatie aan de gebouwen uitvoeren.Rond 1960 was er nog even sprake van dat Aldendriel het nieuwe gemeentehuis van Mill zou worden. De gemeenteraad besloot anders en Aldendriel werd in die tijd met subsidie door de toenmalige eigenaar drs. J.A. van Oudenaarde uit Den Haag gerestaureerd en gemoderniseerd. Tegenwoordig wordt een gedeelte van Aldendriel gebruikt voor evenementen, bruiloften en partijen.
Nieuwe eigenaar is in 1990 Dhr. R. Manto Ledeboer.
Van de straat "De Kolk" naar de Kasteellaan in 1920.
Kasteel Aldendriel is een middeleeuws Kasteel daterend uit 1477. Sinds 1990 worden diverse ruimten in het koetshuis gebruikt voor party’s, huwelijksfeesten, personeelsfeesten, vergaderingen, seminars enz. Alle ruimten zijn zoveel mogelijk in de authentieke staat gelaten. De eerste bezitter is jonkheer Hendrik van der Voort. Het wapen bestaat uit een rode lelie op een zilveren schild, omlijst met vijf rode blokken. Latere eigenaren voerden nog verschillende verbouwingen. De historie en oorspronkelijke bewoners van Kasteel Aldendriel, vanaf circa 1500 tot en met heden.
Ca 1500
De vroegste Heer van Aldendriel die ons tot nu toe bekend is, is jonkheer Hendrik van der Voort, die gehuwd was met jonkvrouw Bertha, begin 1500. Vermoedelijk stammen zij van het kasteel "de voort" bij Groeningen, gemeente Vierlingsbeek in het Nederambt van Cuijk. Het wapen van de familie van der Voort van Aldendriel is hetzelfde, namelijk een rode lelie op zilveren schild, met daaromheen vijf rode blokken.
1545
De tweede Heer van Aldendriel is Aelbecht van der Voort, de zoon van Hendrik en Bertha, die in 1542 huwt met Anna van der Velde, natuurlijke dochter van Gijsbertus van der Velde, kanunnik te 's-Hertogenbosch. Barthold neemt op 10 oktober 1545 de bezittingen van zijn vader over en koopt er nog een hofstede bij.
Ca. 1600
De derde Heer van Aldendriel is Aelbrecht van der Voort, Heer van Aldendriel en schout van de nederambt van Cuijk. Hij huwt met een afstammelinge van een zijtak der Heren van Culemborgh.
1636
De vierde Heer van Aldendriel is Barthold II van der Voort, die in 1636 huwt met Maria van Eijck van Blaerthem, dochter van Goyart en Hechteld van Broekhoven.
1699
Van de Van der Voorts komt Aldendriel in 1699 aan een haar vermaagschapte familie van Zuid-Nederlandse oorsprong, de jonkheren Van Dongelberghe (in 1622 baronnen van Dongelberg en Corbeek, van ouds verwant aan de Glimes de Borhout etc.). De Van Dongelbergs voeren als wapen een rechtopstaande zilveren lier op zwart schild met daaroverheen een rode schuinbalk.
1727
Op 8 maart 1727 draagt baron Philippus Carolus de Dongelberg het kasteel met annexe goederen over aan Hendrik Aelbert van Dongelberg.
1737
Op 26 januari 1737 koopt baronesse Catherina Marga van Eijck, weduwe van H.A. van Dongelberghe en Hendricus Deckers, weduwe van wijlen Geert Ariens en haar zoon Engel Jan Leenders een huis en hof met annexe landerijen.
753
Nadat Philip Charles op 14 juni 1753 overlijdt, wordt Frans Hyacinth de Dongelberg met verschillende percelen onder Mill beleend.
1754-1772
Op 5 juli 1754 koopt Graaf Antoon Maximiliaan de Pas de Feuquieres, Heer van Well, en Odilia, geboren Van Stepraedt voor fl. 11.000,00 het oude huis Aldendriel en 15 stukken bouwland daarbij behorend. Na de dood van haar man benoemt Odilia Louisa Cherikuna de Stepraedt bij testament Willem de Liedel tot haar erfgenaam, die daardoor Aldendriel met aanhorigheden verkrijgt.
1772-1777
Willem de Liedel is de zoon van een Pruisisch grensambtenaar. Hij wordt chirurgijn op een van de schepen van de V.O.C. In de functie van onderkoopman, later koopman, verblijft hij 13 jaar in Indië waar hij veel geld verdient. Willem ontdekt dat hij door de familie Kramp een ver verwijderd familielid van De Pas is en wordt erfgenaam. Hij koopt te Frankfurt de titel van Chevalier en voegt hieraan, na het overlijden van de graaf De Pas, de titel De Well toe. Hij huwt op latere leeftijd met de zeer jonge Antwerpse schependochter Theresia (Maria) Coget, die op 33-jarige leeftijd overlijdt en De Liedel twee kinderen nalaat. Hun zoon Petrus Wilhelmus de Liedel de Well, Bergen, Andaal en Aldendriel, geboren op 17 mei 1774, is de negende Heer Van Aldendriel. (Hij wordt baron op 9 oktober 1822). Hij huwt met Eleonora Ottilia, baronesse de Scholoissngigg van Ebergassing (uit Wenen). Petrus Wilhelmus de Liedel de Well overlijdt op 2 december 1852. Hun zoon Willem Louis Jan Baptiste de Liedel de Well overlijdt voor zijn vader te Bonn op 18 maart 1849. De bezittingen komen dan in handen van een neef van zijn vrouw, die echter van het kasteel geen gebruik maakt. Mej. Marianne von Evers krijgt het vruchtgebruik van Aldendriel. Zij overlijdt op 21 juli 1878.
De familie Verstraaten was rentmeester voor de Liedels van de Millse goederen waaronder Aldendriel. Door Anna Eleonora komen de bezittingen van Petrus Wilhelmus de Liedel aan de Schloissniggs. Frans Baron de Schloissnigg, geboren in 1807, huwt in 1842 met Augusta Baronesse von Pilgram en wordt heer van Aldendriel. Zijn zoon Frans Seraph. Joh. Baptist, geboren op 18 november 1842, gehuwd met Sophie Gravin Cavriani (geboren op 4 november 1847), volgt hem op. Deze verkopen de Wellsche en Millse goederen in 1903.
1903
Aldendriel wordt verkocht aan de heer Burgemeester Willem Verstraaten en later de Boerderij aan de heer J. Hermanussen.
1930
In 1930 komt het geheel in handen van de familie Hermanussen.
1962
In 1962 koopt drs. J. Van Oudenaarde het kasteel. Hij overlijdt in september 1995 en tot 1990 bleef de fam. Van Oudenaarde de eigenaar.
1990.
De gebouwen van de voorburcht worden hedendaags in gebruik genomen voor diverse feesten en partijen. Men kan een intiem diner of een compleet dagvullend feestprogramma organiseren. Uiteraard ook een Huwelijksbruiloft of een thema-avond. De rustieke Ridder- en Jonkerzaal, het Bakhuis, Kemenade, Veranda en tuinen bieden een accommodatie voor gezelschappen van 50 tot 350 personen.
Bronvermelding: Website van Peter van Lieshout. www.kasteel-aldendriel.nl
De nieuwe eigenaar is nu ( in 1990 ) Dhr. Manto R. Ledeboer, de 19e Heer van Kasteel Aldendriel.
Hier beneden nog enkele Krantenartikelen over Kasteel Aldendriel in 1995.
Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van de "Vrienden van Myllesheem".
Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van de "Vrienden van Myllesheem".
Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van de "Vrienden van Myllesheem".
Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van de "Vrienden van Myllesheem".
Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van de "Vrienden van Myllesheem".
Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van de "Vrienden van Myllesheem".
Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van de "Vrienden van Myllesheem".
Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van de "Vrienden van Myllesheem".
Hier beneden enkele communicatiewisselingen tussen de vrienden de heren Gerard Charles Lemmens uit Engeland en Henk van de Weem van de "Vrienden van Myllesheem". Dhr. Henk van de Weem heeft jarenlang Presentaties gegeven over Kasteel Aldendriel.
Niet altijd Mill - ik denk dat Sambeekse Hoek / Sint Anthonis veel meer (Romeinse) historie heeft?? Niet dan ?? Gerard.
HET CENTRUM VAN MILL rond 1812 Daar woonden de notabelen, Krieger, van Walsum, Verstraaten, Pastoor van Hulsel. Allemaal in de buurt van de noodkerk, oude pastorie en het kasteel. Als ergens archeologisch onderzoek moet worden gepleegd, is het wel hier !! Maar waar is de schakel tussen Jorden Janszn. van de Voort, geb. mog. ca. 1590, begr. Beugen 11 apr. 1688 , tr. ? Peerken Thijssen, dr.v. Thijs Peeters en Aliken Thijssen - en de adellijke van de Voorts te Groeningen en Mill ?? Dan zijn er ook niet adellijke van de Voorts in Mill die vermoedelijk niet familie zijn van de Beugense van de Voordts ?? I. Jorden Jansz van de VOORT. Jorden van de Voort is meest waarschijnlijk niet identiek met jonker Jurrien (Jurriaan) van de Voort; Jurien van de Voort vermeld 1634 in het zielboekje van het St. Anthonis en St. Nicolaas Gilde te Groeningen te samen met jonker Godewert van de Voort als oudste leden; in de index op de leenregisters van het leenhof van Cuijk staat vermeld als leenhouder van goederen te Sambeek Jurrien van de Voort (1627); de naam Jorden is in de regel afgeleid van Jordanus, een van oorsprong oude Germaanse naam die in de 5e eeuw al voorkomt; Jurrien is in de regel afgeleid van George (heiligennaam, H. George of Georgius, afkomstig uit Capadocie, onthoofd 303), veel voorkomende vormen van George: Juriaan, Jurrien, Jorg, Jurgen; het lijkt onwaarschijnlijk dat Jorden van de Voort identiek is met jonker Jurrien van de Voort op basis van de naam. Gehuwd met Peerken THIJSSEN, dochter van Thijs PEETERS en Aliken THIJSEN. Uit dit huwelijk: 1. Aart Jorden van de VOORT (zie IIa op blz. ). 2. Margaretha JORDENS, vermeld als getuige 1682 bij doop van Joannes, zoon van Matthei Aarts. 3. Elisabeth JORDENS, vermeld als Elisabeth Jorden als getuige 1695 bij doop van Jordanus Theissen, zoon van Mathias Aart Jordens. 4. Jan JORDENS (zie IIb op blz. ). 5. Egberti JORDENS , tr. Maria Hendricks en laten ca. 1690 kinderen te Beugen dopen. Maria vr.v. Egberti Jordens overl. Beugen (St. Anthonis) 13 febr.1706 6. Henrica Jordens, doopgetuige eind 1690 bij kind van Egberti Jordens. IIa. Aart Jorden van de VOORT, geboren ca. 1620, overleden op 04‑11‑1706 te St. Anthonis, vermeld als Arnoldi Jordani / Jordens bij doop kinderen; als Arnoldus Jorden als getuige samen met Grietien Gerits 10‑03‑1664 bij doop van Lambertus, zoon van Reyntien Lamberts en Joanna; vermeld als Arnoldo Jordens als getuige 1679 bij huwelijk zoon Mathias; vermeld als Arnoldus Jordens als getuige 1686 bij doop Maria, dochter van Mathias Arts Jordens. Gehuwd met Maria N.N. Geboren ca. 1625, overleden op 30‑07‑1683 te St. Anthonis, vermeld als Maria (zonder patroniem of chternaam ) bij doop kinderen. Uit dit huwelijk: 1. Mathias Arts Jordens van de VOORT (zie III op blz. ). 2. Barbara ARNOLDI JORDANI, geboren te St. Anthonis, gedoopt (RK) op 09‑04‑1655 te St. Anthonis (getuige(n): Godefridus Theodori en Mechtildis Henrici). De schakel, Henk daar gaat het om ? De schakel de schakel wat doe je er mee ??? Met dank en groeten, Gerard. Dag Henk nogmaals, Het kasteeltje in Noord Limburg is te Lottum en heet - de Borggraaf - als je dus in het fragment van de Voort te Beugen kijkt zie je deze ook staan. Hieronder zie je dan ook hoe dat Kasteeltje in deze van de Voordts ge erfd wordt : X Hermanus Alphonsius (Herman) van de VOORDT, geboren op 08‑08‑1869 te De Padbroek, St. Agatha, overleden op 19‑04‑1944 te Ziekenhuis, Horst op 74‑jarige leeftijd. Gehuwd op 34‑jarige leeftijd op 09‑06‑1904 te Grubbenvorst met Petronella Judith Christina (Judith) van SOEST, 37 jaar oud, geboren op 14‑01‑1867 te De Borggraaf, Lottum, erft Huis De Borggraaf te Lottum van haar ouders, dochter van Gerard Herman van SOEST en Maria Gertrudis COENDERS. Uit dit huwelijk: 1. Johannes Hubertus Gerardus Hermanus van de VOORDT, geboren op 21‑04‑1905 te De Borggraaf, Lottum, overleden op 25‑04‑1905 te De Borggraaf, Lottum (Grubbenvorst), 4 dagen oud. 2. Gerard Herman Marie van de VOORDT, grondeigenaar, wethouder van Grubbenvorst, geboren op 06‑04‑1906 te De Borggraaf, Lottum, overleden op 19‑12‑1995 te De Borggraaf, Lottum op 89‑jarige leeftijd, erft het Huis De Borggraaf te Lottum van zijn ouders. Gehuwd op 31‑jarige leeftijd op 20‑07‑1937 met Clementine Maria Petronella van de VOORDT, 30 jaar oud, geboren op 08‑09‑1906 te Beugen, overleden op 21‑02‑1997 te Ziekenhuis, Venlo op 90‑jarige leeftijd, dochter van Johannes Sigisbertus van de VOORDT (zie IXd op blz. ) en Hermina Matthea Josephina ROELOFS. 2. Andreas van de VOORDT, geboren op 17‑03‑1907 te De Borggraaf, Lottum, overleden op 17‑03‑1907 te De Borggraaf, Lottum, aangegeven als levenloosgeboren zoon; naam niet vermeld in overlijdensakte. 4. Jacobus van de VOORDT, geboren op 17‑03‑1907 te De Borggraaf, Lottum, overleden op 17‑03‑1907 te De Borggraaf, Lottum, aangegeven als levenloosgeboren zoon; naam niet vermeld in overlijdensakte. IXd Johannes Sigisbertus van de VOORDT, landbouwer, grondeigenaar, geboren op 13‑04‑1866 te Beugen (Beugen en Rijkevoort), overleden op 11‑04‑1924 te Den Eikhof, Beugen op 57‑jarige leeftijd, beroep: 1901 landbouwer; 1902 grondeigenaar; wethouder van Beugen en Rijkevoort. Gehuwd op 32‑jarige leeftijd op 05‑07‑1898 te Sambeek met Hermina Matthea Josephina ROELOFS, 27 jaar oud, geboren op 27‑08‑1870 te Groot Linden (Cuijk), overleden op 29‑12‑1954 te Masenheym, Beugen op 84‑jarige leeftijd, beroep: 1901‑1902 zonder beroep, dochter van Johannes ROELOFS en Maria Jacoba HUIJBERS. Uit dit huwelijk: 1. Bartholina Maria Josepha van de VOORDT, geboren ca 1899 te Beugen (Beugen en Rijkevoort), overleden op 03‑11‑1901 te Sambeek, overleden 2 jaar oud; wonende Beugen. 2. Josephus Johannes Marie van de VOORDT, wethouder van Boxmeer, geboren op 11‑01‑1901 te Den Eikhof, Beugen, overleden op 18‑01‑1992 te Masenheym, Beugen op 91‑jarige leeftijd, wethouder van Boxmeer; lid Provinciale Staten van Noord‑Brabant. 3. Johannes Bartholomeus Anthonius van de VOORDT (van der Voordt), geboren ca 1902 te Beugen, overleden op 01‑05‑1902 te Beugen (Beugen en Rijkevoort), overleden 9 dagen oud. 4. Bartholina Maria Magdalena van de VOORDT, religieuze, geboren op 05‑05‑1903 te Beugen, overleden op 17‑08‑1973 te Venray op 70‑jarige leeftijd. 5. Maria van de VOORDT, geboren ca 1904 te Beugen, overleden te Cuijk. Gehuwd met Nicolaas van den HOEK, grossier in koloniale waren te Cuijk. 6. Johannes (Jan) van de VOORDT, geboren ca 1905 te Beugen, overleden ca 1918 te Sambeek. 7. Clementine Maria Petronella van de VOORDT, geboren op 08‑09‑1906 te Beugen, overleden op 21‑02‑1997 te Ziekenhuis, Venlo op 90‑jarige leeftijd. Gehuwd op 30‑jarige leeftijd op 20‑07‑1937 met Gerard Herman Marie van de VOORDT, 31 jaar oud, grondeigenaar, wethouder van Grubbenvorst, geboren op 06‑04‑1906 te De Borggraaf, Lottum, overleden op 19‑12‑1995 te De Borggraaf, Lottum op 89‑jarige leeftijd, erft het Huis De Borggraaf te Lottum van zijn ouders, zoon van Hermanus Alphonsius (Herman) van de VOORDT (zie X op blz. ) en Petronella Judith Christina (Judith) van SOEST. 8.Petronella Johanna Lamberta (Nelly) van de VOORDT, geboren op 18‑03‑1908 te Den Eikhof, Beugen, overleden op 28‑02‑1998 te Maasziekenhuis, Boxmeer op 89‑jarige leeftijd. 9. Johanna Martina Maria (Hanny) van de VOORDT, geboren op 13‑08‑1910 te Den Eikhof, Beugen, overleden op 20‑01‑1967 te Masenheym, Beugen op 56‑jarige leeftijd. 10. Bartholina Maria Josepha van de VOORDT, overleden op 03‑11‑1901 te Beugen (Beugen en Rijkevoort). EN HIER KOMT DAN DOROTHEA VAN DE VOORDT: VIIg Dorothea van der VOOR(D)T, geboren te Beugen, gedoopt (R.K.) op 02‑11‑1774 te Beugen (getuige(n): Gerardus Nielens en Joanna van de Voort), overleden op 04‑11‑1845 te Mill en St. Hubert op 71‑jarige leeftijd. Gehuwd met Antonij VERSTRAATEN, notaris, overleden op 14‑04‑1838 te Mill, tot 1838 notaris te Mill; wordt opgevolgd door zijn zoon Augustinus Ambrosius Franciscus Verstraaten in Mill., zn.v. Constantinus Verstraaten en Wilhelmina VERHAAR(D)T. Uit dit huwelijk: 1. Bartholomea VERSTRAATEN, geboren op 28‑01‑1806 te Mill (Mill en St. Hubert). Gehuwd op 26‑jarige leeftijd op 07‑01‑1833 te Mill en St. Hubert met Hendricus Johannes (Hendrik) van der MEULEN, 30 jaar oud, tapper, geboren op 15‑12‑1802 te Reek, 1838 tapper te Reek, zoon van Johannes Franciscus van der MEULEN en Catharina LAMERS. 2. Jacques Antoine VERSTRAATEN, geb. Mill en St. Hubert, overl. ald. 7 nov. 1812. 3. Marie Anne VERSTRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 21 juli 1812. 4. Augustinus Ambrosius Franciscus VERSTRAATEN, notaris, geboren op 10‑12‑1811 te Mill (Mill en St. Hubert), 1838 kandidaat notaris; 1838 notaris te Mill als opvolger van zijn vader Antony Verstraten. Gehuwd (1) op 29‑jarige leeftijd op 09‑05‑1841 te Reek met Engelina Antonia BOERACKER, 30 jaar oud, geboren op 15‑02‑1811 te Reek, overl. Mill en St. Hubert 19 jan. 1846, dochter van Sibaldus (Sebaldus) Josephus BOERACKER en Maria Agnes van HAM. Gehuwd (2) op 41‑jarige leeftijd op 02‑02‑1853 te Ravanstein met Johanna Maria FOCK, 36 jaar oud, geboren op 19‑08‑1816 te Utrecht, dochter van Cornelis Hubertus FOCK en Clara Alyda Maria COOTH. Uit dit huwelijk o.a.: (Bron Genlias) a. Maria Agnes Dorothea Louisa VERSTRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 20 mei 1843. b. Antonius Johannes Cornelis Verstraaten, geb. Mill & St. Hubert 5 nov. 1855, overl.ald. 13 febr. 1890, tr. ald. 5 nov. 1879 Isabella Maria Joanna WEELEN (Woelen), geb. Venlo 27 juli 1861, dr.v. Wilhelmus Weelen en Maria Theresia STEEGEMANS. Uit dit huwelijk o.a.: aa. Willem Josef Cornelis Verstraaten, geb. Mill en St. Hubert , tr. ald. 13 febr. 1912 Maria Catharina Heijs, geb. ald., dr.v. Johann Hubert Heijs en Maria Anna van de Weem. 5. Constantinus Johannes Wilhelmus VERSTRAATEN, secreatris gemeente Beers en Linden, geboren ca. 1812 te Mill (Mill en St. Hubert), 1838 secretaris van de gemeente Beers en Linden.overl. Mill en St. Hubert 15 jan. 1879. Gehuwd op 17‑07‑1841 te Mill en St. Hubert met Ardina JANSSEN, geboren te Herpen 20-03-1821, overl.v. 1879,dochter van Ermert JANSSEN (Ermert Jans Ermers) en Wilhelmina JANSSEN.(Bron Albert van der Cruijsen) Uit dit huwelijk o.a.: a. Antonia Dorothea VERSTRAATEN, geb. Mill en St. Hubert 8 apr.1842, tr. ald. 15 mrt. 1878 Petrus Wilhelmus DIELS, geb. Oploo, St. Anthonis en Ledeacker 20 juni 1850, zn.v. Martinus Diels en Henrica Lucius. b. Engelina Jacoba VERSTRAATEN , overl. Mill en St. Hubert 23 dec. 1850. c. Constantinus Theodorus VERSTRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 12 febr. 1856. d. Dorothea Antonia VERSTRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 6 mrt. 1869, tr. Antoon VAN DER STRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 7 juni 1876.zn.v. Francis VAN DER STRAATEN en Anna Maria VAN OIJEN. Uit dit huwelijk o.a.: da. Franciscus Adrianus Johannes VAN DER STRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 29 dec. 1872. e. Jacobus Marjanus VERSTRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 6 febr. 1872, ongehuwd. f. Wilhelmina Maria VERSTRAATEN , overl. Mill en St. Hubert 1 apr . 1875, ongehuwd. 6.Willem VERSTRAATEN, geboren op 27‑06‑1814 te Mill (Mill en St. Hubert) , overl. ald. 26 sept. 1814. 7. Wilhelmina VERSTRAATEN, geboren op 03‑10‑1817 te Mill (Mill en St. Hubert), 1838 zonder beroep te Mill. Gehuwd op 27‑jarige leeftijd op 18‑08‑1845 te Mill en St. Hubert met Cornelis Lambertus van den HEUVEL, 23 jaar oud, geboren op 15‑03‑1822 te Wanroij, zoon van Jan Francis van den HEUVEL en Elizabeth VERSTRAATEN. 8. Johannes VERSTRAATEN, secratis gemeente Mill, 1838 klerk; 1838 secrataris van de gemeente Mill.overl. Mill en St. Huberts 31 jan. 1871. Gehuwd op 25‑05‑1846 te Mill en Sint Hubert met Anna Maria van den BOSCH, geboren te Sambeek, overl. Mill en St. Hubert 22 febr. 1862,dochter van Roelof van den BOSCH en Anna Maria SCHOENMAKERS. Uit dit huwelijk o.a.: a. Rudolph VERSTRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 18 dec. 1886, ongehuwd. b. Theodorus Engelbertus VERSTRAATEN, geb. Mill en St. Hubert 18 jan. 1850, overl. Mill en St. Hubert 19 dec. 1892, tr. ald. 31 mei 1881 Wilhelmina Maria VERSTRAATEN, geb. ald. 29 mei 1854, dr.v. Hermanus VERSTRAATEN en Maria Cornelia BRUIJSTEN. Uit dit huwelijk o.a.: ba. N.N. VERSTRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 8 juni 1882. bb. Johan Herman VERSTRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 7 aug. 1883. bc. Anna Maria Josephina Ijacintha VERSTRAATEN, geb. Mill en St. Hubert, tr.ald. 23 mei 1916 Johannes Antoon REIJNEN, geb. ald.,zn.v. Antoon REIJNEN en Johanna CORNELISSEN. bd. Hermanus Laurentius VERSTRAATEN, geb. Mill en St. Hubert, overl.ald. 21 febr. 1934,tr.ald. Maria Johanna ANDEREGG, geb. ‘s-Gravenhage , overl.n. 1934, dr.v. Henderik Emanuel Anderegg en Helena Johanna Paulina KEHLER. c. Antonius Rudolphus VERSTRAATEN, overl. Mill en St. Hubert 11 sept. 1919. d. Anna Maria Catharina VERSTRAATEN, geb. Mill en St. Hubert 12 aug. 1851,overl. Mill en St. Hubert 30 jan. 1922, tr. ald. 2 aug. 1881 Martinus Bartholomeus ANDEREGG, geb. Dinteloord en Prinsenland 4 aug. 1834, overl. Mill en St. Hubert 24 apr. 1916, zn.v. Thomas Anderegg en Maria SCHREUDER. Hij was verm. Dr in de Medicijnen te Mill ? Hij tr. verm. 1e Petrobella van Erp. Uit dit huwelijk o.a.: da. Johan Marie Antonius Anderegg, overl. Mill en St. Hubert (extract v. Eindhoven) 5 apr. 1939. Groetjes, Gerard. 14 jaar geleden hebben we ons al eens druk gemaakt over de oorsprong van ALDENDRIEL. JE KOMT ER NIET UIT ZONDER DE HELE GESCHIEDENIS VAN ALLE KASTELEN IN DE REGIO erbij te betrekken ! En dan ook nog de levenslopen van Pas de Feuquiere, Stepraed, De Liedel, Schloisnich en Van de Voort's te combineren ! (denk-ik)
Bronvermelding: Mevr. Fien Vugts.
Bronvermelding: Mevr. Fien Vugts.
Hier beneden een artikel in de "Neije Krant" over de Oprichting door o.a. dhr. Wim Schep in 1965 en het 50 - jarig bestaan van Wielerclub "Aldendriel" in Mill.
Hier beneden een artikel in de Neije Krant betreffende het trieste Overlijden van de Millse Oud Marinier op Curaçao, Prof-Voetballer bij N.E.C. en Wereldkampioen Wielrennen voor Senioren, dhr. Jan van Boxtel op 26 november 2015. Dhr. Jan van Boxtel had behalve zijn vele hobby's o.a. als Wielrenner ook nog de hobby om als Vrijwilliger computerles te geven aan de Computercursus voor Ouderen in Mill en daar zijn wij Jan héél dankbaar voor.
Hier beneden op de foto dhr. Jan van Boxtel met het eerste Team van Voetbalclub Juliana in 1965.
Bronvermelding: Boek 75 Jaar Juliana en dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed".
Hier beneden in 2003 op de foto dhr. Arjen Otterspeer, Bomen en Houtdeskundige en de Houtvester van Kasteel Aldendriel, dhr. Chris van Vorst.
Tegenwoordig ( in 2013 ) worden in de Boerderij van Kasteel Aldendriel ( dhr. Peter van Lieshout uit Uden is de Exploitant of Uitbater ) Bruiloften en partijen en o.a. Gala-Feesten van de afgestudeerden van Middelbare scholen uit de hele regio gehouden.
Hier beneden een foto van the Boy's van het Udens College in Gala-Kostuums.
Bronvermelding: www.kliknieuws.nl
Hier beneden een foto van the Ladies van het Udens College in Gala-Kostuums.
Bronvermelding: www.kliknieuws.nl
Hier beneden een foto van een Giraffe van het Circus op het Landschapspark voor Kasteel Aldendriel in 2013..
Hier beneden emailwisselingen tussen de Heren Henk van de Weem, Drs. Jan Lange en Maarten Hermanussen met info over Kasteel Aldendriel.
Niet Gijsbert Jacons, maar Gijsbert Dircx van Goor, henk /ORA Mill 542 24.3.1667 Akte van opdracht door Gijsbert Dircx van Goor, aan Ludolf van Steenhuijs, heer van Heumen, Malden en Oploo, kolonel van een ruiterregiment, gehuwd met vrouwe Anna van Randwijck van een rente van f. 144,--, te betalen op 24 maart en gaande uit: a: een huis, schuur, hof met bouwland, genaamd den Valendries, grenzend aan de Molenhof en de erven van Goduwaert Adriaens, Thonis Jans Smit, Jan Kevers en de gemeynt; b: een huis en hofstad met 5 morgen bouwland; c: een stuk land met een daarop staand huis, grenzend aan de erven van Goduwaert Adriaens, de gemene weg; d: een stuk land, grenzend aan de erven van Peter Aerts, de erfgenamen van Bartholt van der Voort, de Karstraat; e: een wei- of hooikamp in het Hollanderbroek van ongeveer 3 hollandse morgen, genaamd Nellenkempke, grenzend aan de erven van de erfgenamen van der Voort, licentiaat Haegens, Alert Leenders en de Voordijk; losbaar met f. 2400,-.
Idem Akte van opdracht door Maria Dircx van Goor met haar momb. Jan Gielens, Arien Thijssen van Herrethon, momboir van Hendrikse Jan van Aldenhuizen; Adriaen Jan Segers als momb. van Cornelis Jans van Aldenhuizen; Herbert Dircx van Nollandt?, als momb. over de onmondige kinderen van Geerit Aerts van Aldenhuizen;Corstiaen Claessen als momboir over de onmondige kinderen van Geerit Aerts van aldenhuijsen item de voors. Arien Thijsse van Herrethon als momb. van Jan Cornelissen van Aldenhuizen, erfgenamen van Andries Geerits van Aldenhuizen, burger binnen ’s-Hertogenbosch. Aan Gijsbert van Goor van: a: een huis, schuur, hof en bouwland genaamd de valendries, grenzend aan de gemeynt, genaamd de Meulenhof, en de erven van Jan Ermers en Goduwaert Adriaens, Thonis Jans Smit en Jan Kevers. b: een wei- en hooiland, genaamd Aellenkempke en het Hondertpont, van ongeveer 3 morgen, grenzend aan de erven van licentiaat Haegens, Aelert linders, de jonkheer van Aldendriel, Gerit Aben en de voordijk; c: een huis, hof met ongeveer 5 morgen bouwland, grenzend aan de erven van de jonker van Aldendriel, Peter Aerts Verwers en de heerstraat; d: een huis en een stuk land, grenzend aan de erven van Gerart Schuijl, Geurt Dircx, Jan Theunissen en de gemene lijkweg; e: 5 loopkens bouwland, grenzend aan de erven van Godvaert Adriaens, Willem Peeters, de lijkweg en de karstraat.
Idem dd. 30.1.1679 Akte van opdracht door seigneur Geijsbert van Goor, Jacob van Goor en Jan Claesse van Kilsdonk als momb. van de onmondige kinderen van voorn. Geijsbert van Goor verweckt bij Anthonetta van de Bogaert. Aan de heer Albert van der Voort, heer van Aldendriel, van een stuk bouwland van 3 morgen, grenzend aan de erven van voorgenoemde van der Voort en de Karstraat.
Idem 8.3.1679 Akte van opdracht door Geijsbert van Goor, Jacob van Goor en Jan Claesse van Kilsdonk als momb. van de onmondige kinderen van voorn. Geijsbert van Goor verweckt bij Anthonetta van de Bogaert. Aan Adriaen Goduwaerts gehuwd met Heijltje, van een huis met 1½ morgen bouwland, grenzend aan de erven van voorgenoemde Goduwaerts, Willem Peters. de Lijkweg en de Kaersstraat.
Van Maarten Hermanussen, aldendriel-vorser uit Ambt Delden, kreeg ik onderstaande inventaris van Het Landgoed Van Het Kasteel. De rentmeester Geijsbert Jacob van Goor, was de voorganger van mijn voorvaders Lourens Arien Dirckx en zijn zoon Anthony Verstraeten, die later dit ambt vervulde. Ook Adriaen Godewaerts, de Richterbode en schoonvader (ook onze voorouder) van Anthony schijnt met het beheer van dit goed & landerijen te maken te hebben.
Van Goor heeft in de herberg De Swaen gewoond, welke hij op 9 mrt.1679 overdroeg aan Goduwaert. Ken jij famlieverhoudingen zonen of dochters of ben jij de Van Goor's op enigerlei andere wijze tegengekomen.?
Beste Henk, Ik hoop dat je in goede gezondheid verkeert wanneer je deze mail leest. Hoe gaat het met je heemkunde-onderzoek en de genealogie? Vanwege drukte op het werk ben ik zelf de laatste tijd er niet zo aan toegekomen, maar dat komt wel weer. Op de website www.archieven.nl heb ik de zoekopdracht 'aldendriel' ingevoerd. Tot mijn verrassing kwam ik allerlei vindplaatsen van archiefstukken tegen.Ik denk dat ik binnenkort maar eens een bezoekje aan het Rijksarchief van Limburg ga afleggen. Ook ideaal te combineren met een 'weekendje-weg', lijkt me.
Hieronder tref je een lijst van archiefstukken. Er zitten vast interessante dingen voor "Mill-vorsers' tussen.
Wat zijn trouwens 'broeck-' en 'groesgronden' ???
We spreken in het voorjaar nog wel eens in het Rijksarchief in 's-Hertogenbosch af. Laat nog eens wat van je horen.
met vriendelijke groet, Maarten Hermanussen.
|
Gevonden beschrijvingen |
inventaris |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Aldendriel bij Mill
|
Hier beneden een foto van een Huwelijk op Kasteel Aldendriel in Mill in 2018.
Bronvermelding: Website van KasteelAldendriel Partyaccomodatie.
Hier beneden bijzonderheden over het Kappen van de Historische BeukenBoom van Kasteel Aldendriel.
Bronvermelding: dhr. Hub. Verstraaten.
Hier beneden een Artikel dd. 26 April 2016 in De Neije Krant van dhr. Henry Kuppen, Boomspecialist van Beroep, over het Kappen van de Monumentale Beuken-Boom voor Kasteel Aldendriel.
Hier beneden een email van Mevr. Marijke Oerlemans van Oudenaarde, de moeder van dhr. Reinout Oerlemans over een boek wat ze wil gaan schrijven over het leven van haar ouders in Kasteel Aldendriel in Mill en de plaatsing van een Gevelsteen in Kasteel Aldendriel op 4 augustus 2018.
Hier beneden enkele foto's van inmill.nl over de plaatsing van de Maquette over de Restauratie van Kasteel Aldendriel van Mevr. Marijke Oerlemans van Oudenaarde.
Hier beneden enkele Pagina's uit het Boekje over het leven van de ouders van Marijke Oerlemans van Oudenaarde in Kasteel Aldendriel.
Ook een woord van Dank van Marijke van Oudenaarde voor de openstelling van het Kasteel aan de huidige eigenaar van Kasteel Aldendriel, dhr. Manto Ledeboer, die ook een rondleiding gaf.